Kolm põnevat IT-lahendust ajaloost


Bombe masin - 1940

Bombe on brittide poolt ehitatud masin, mis põhines Poolaste poolt tehtud masina põhjal nimega "Bomba". Bomba arendas krüptoloog Marian Rejewski, kes kasutas seda masinat 7 aastat, et defitseerida enigma sõnumeid. Kuid enigma seadisust muudeti keerulisemaks, mistõttu arendas mees nimega Alan Turning välja uue versiooni, esimene mis sai nimeks "Victory".

Bombe oli mehaaniline rootoritega masin, mis kopeeris mitme enigma masina tööd korraga Eisenhower spekuleeris, et töö mis tehti selle masinaga lühendas sõda kahe aasta võrra, säästes sellega sadu tuhendeid elusi.

Bombe masin sõjaaial

 

UNIX-i operatsiooni süsteem - 1969

Unix sai alguse kuuekümnendate lõpu pool kui Ken Thompson tahtis oma "Space Travel" mängu jooksutada optimaalsemalt. Ta pani oma programmi PDP-7 arvutile millest arenes välja koostöö projekt MIT ja Bell Labs vahel. Tiim Thompsoni ees juhtimisel arendati raamistik ja tööriistad, mis tegid kokkupannes iseseisva operatsiooni süsteemi, võimaldades kasutajatel kopeerida, printida, redigeerida ja kustutada faile, ning veel tähtsamalt lubab mitmel kasutajal süsteemi kasutada.

Unixist on hiljem arenenud välja MacOS X. Üks kõige väärtuslikumaid firmasi ajaloos on oma juurtega alguse saanud unixist, ning vajeldamatult kõige kasulikum operatsiooni süsteem linux mis leiab kasutust nii suurtes kui ka väikestes IT ettevõtetes ja seadmetes.

Unix-i areng

Boston Dynamics - 1992 ->

Boston Dynamics asutati 1992 ja on tänapäeval robootika arenduse eestvedaja. Ettevõte tegeleb autonoomsete robotite väljatöötamisega.

Esimene jalgadega robot nimega "BIGDOG" aastal 2004 loodi koorma kandmiseks üle keerulise maastiku sõjaväe jaoks, kuid ei osutunud piisavalt kasulikuks et reaalses olukorras oleks kasulik.

BIGDOG

Kõige dünaamilisem inimkujuline robot ATLAS. Robotil on ehitatud nii, et see saab olla tasakaalus kahe jala ja kahe käega, võimaldaes sellel kõndida, joosta, hüpata, teha kukerpalle. Robotid saab automatiseerida tassima asju kahe käega või juhtida ohtlikes kohtades lihtsamaid töösi.

ATLAS

Boston Dynamic-u esimene robot, mis on ka müüdav tava inimestele on nimga SPOT.  Robot on neljajalgne, meenutdes suuremat koera. Akupeal töötav robot on modulaarne ning saab vastavalt vajadusele varustada kas lisa käega või näiteks lidar sensorite ja kaameratega. Robotit on võimalik automatiseerida või juhtida puldist otse.

 SPOT

 

Kasutatud allikad:

https://www.bell-labs.com/institute/blog/invention-unix/#gref

https://www.educba.com/uses-of-unix

Station X: The Codebreakers of Bletchley Park

The Hut Six story: Breaking the Enigma codes

https://www.youtube.com/watch?v=jiRrjsYFdVo 

https://www.bostondynamics.com/legacy 

https://www.bostondynamics.com/atlas 

https://www.bostondynamics.com/spot

Comments

Popular posts from this blog